αναλύσεις τροφίμων χαλαλ

Αναλύσεις Τροφίμων Halal

Η αραβική λέξη Χαλάλ μεταφράζεται ως “επιτρεπτός” από τον Ισλαμικό νόμο και αναφέρεται τόσο σε αντικείμενα όσο και σε πράξεις. Σε διατροφικό επίπεδο, τα φαγητά Halal είναι αυτά η κατανάλωση των οποίων είναι επιτρεπτή βάσει του Κορανίου. Αντίθετα, τα “μη επιτρεπτά” ονομάζονται Χαράμ. Αυτοί οι όροι χρησιμοποιούνται ευρέως σε σχέση με προϊόντα διατροφής, προϊόντα κρέατος, συστατικά τροφίμων και υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Εταιρείες τροφίμων τα προϊόντα των οποίων προορίζονται για κατανάλωση από Μουσουλμανικό πληθυσμό μπορούν να πιστοποιηθούν για την καταλληλότητα των διαδικασιών και των προϊόντων τους.

 

Τα Αναλυτικά Εργαστήρια ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ μπορούν να σας παρέχουν τις απαραίτητες χημικές αναλύσεις για τον xαρακτηρισμό Halal προϊόντων, όπως:

  • Ανίχνευση χοιρινού ιστού σε προϊόντα κρέατος
  • Ποσοτικός προσδιορισμός αλκοόλης σε τρόφιμα και αναψυκτικά

 

Το εξειδικευμένο προσωπικό μας είναι σε θέση να σας παρέχει πρόσθετη συμβουλευτική υποστήριξη για την πιστοποίηση του συστήματος Halal της επιχείρησής σας.


Φαγητά που θεωρούνται Χαράμ

Γενικά, κάθε φαγητό θεωρείται Halal στο Ισλάμ, εκτός εάν απαγορεύεται ειδικά από το Κοράνι. Μερικά παραδείγματα μη επιτρεπτών (Χαράμ) φαγητών είναι:

  • Χοιρινό κρέας, μπέικον, ζαμπόν και οποιοδήποτε προϊόν από χοίρους
  • Αλκοολούχα ποτά και μεθυστικά
  • Μη Halal ζωικό λίπος ή βούτυρο ή άλλο λίπος που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική ή για την παραγωγή ψωμιού
  • Ένζυμα * (Τα μικροβιακά ένζυμα επιτρέπονται)
  • Ζελατίνη * – από μη Halal πηγή (η ζελατίνη ψαριού είναι Halal)
  • L-κυστεΐνη (εάν προέρχεται από ανθρώπινα μαλλιά)
  • Λαρδί
  • Λιπάση * (μόνο η ζωική λιπάση πρέπει να αποφεύγεται)
  • Μη καθορισμένης προέλευσης ζωμός κρέατος
  • Ζωική πυτιά (Όλες οι μορφές πρέπει να αποφεύγονται εκτός από φυτική / μικροβιακή / συνθετική – πυτιά που λαμβάνεται από ζώα που σφάζονται σύμφωνα με τις αρχές Halal είναι επιτρεπτή).
  • Σαρκοφάγα ζώα, αρπακτικά πουλιά και ορισμένα άλλα ζώα
  • Τρόφιμα μολυσμένα με οποιοδήποτε από τα παραπάνω προϊόντα

(* Μπορεί να καταναλωθεί εάν προέρχεται από ζώα Halal.)

 

Οι μουσουλμάνοι επιτρέπεται να τρώνε μόνο κρέας που έχει παρασκευαστεί σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο. Στη βιομηχανία κρέατος και πουλερικών, ζώα όπως αγελάδες, μοσχάρι, αρνί, πρόβατα, αίγες, γαλοπούλες, κοτόπουλα, πάπιες, πουλιά θηραμάτων, βίσωνας, κρέας ελαφιού κ.λπ., θεωρούνται Halal, αλλά πρέπει να προετοιμάζονται σύμφωνα με τους ισλαμικούς νόμους ώστε το κρέας τους να είναι κατάλληλο για κατανάλωση. Τα ψάρια και τα θαλασσινά (με εξαίρεση τους κροκόδειλους, τους αλιγάτορες και τους βατράχους) είναι γενικά αποδεκτά για τους μουσουλμάνους. Η παρασκευή των ψαριών ή των θαλασσινών όμως δεν πρέπει να περιλαμβάνει αλκοόλ (π.χ. κρασί ή οτιδήποτε θεωρείται Haram). Βέβαια, σε περιπτώσεις ανάγκης, απαγορευμένα πράγματα μπορεί να καταστούν επιτρεπτά (Halal) για τη διάρκεια της έκτακτης ανάγκης, καθώς το Ισλάμ δίνει προτεραιότητα στη ζωή έναντι του θανάτου.

Το Ισλάμ δίνει επίσης μεγάλη έμφαση στον τρόπο με τον οποίο τελειώνει η ζωή ενός ζώου, ο οποίος πρέπει να είναι σύμφωνος με τους ισλαμικούς κανονισμούς. Η διαδικασία της σφαγής έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές που πρέπει να ακολουθούνται για να θεωρηθεί το κρέας Halal. Αυτό συμβαίνει διότι σύμφωνα με τον Ισλαμικό νόμο εάν η ζωή ενός ζώου πρέπει να τερματιστεί για την επιβίωση του ανθρώπου, τότε η ζωή του πρέπει να ληφθεί μόνο στο όνομα του Θεού.