Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου, όπως αποφασίσθηκε για πρώτη φορά στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας στις 22 Δεκεμβρίου του 1992.

Κάθε χρόνο αναδεικνύεται ένα διαφορετικό ζήτημα του κύκλου του νερού. Για το 2017 το κεντρικό θέμα είναι τα “υγρά απόβλητα” με το ερώτημα της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ “Γιατί να σπαταλάμε νερό;”.

Με την πάροδο των χρόνων, η λειψυδρία αποτελεί ολοένα και εντονότερο περιβαλλοντικό ζήτημα. Η τάση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια ώστε να αντιμετωπιστούν και να ξεπεραστούν τα ζητήματα της διάθεσης των υδάτων, είναι η επαναχρησιμοποίηση ενός υποτιμημένου αλλά πολύτιμου πόρου, των.αποβλήτων. Οι τοπικές κοινωνίες στο πλαίσιο της εξέλιξής και της ανάπτυξής τους, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν κάθε κατηγορία αποβλήτων όχι ως μία επιβάρυνση αλλά ως μία ευκαιρία και δυνατότητα αξιοποίησης. Μία από αυτές τις κατηγορίες είναι και τα λύματα. Η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων, η οποία έχει θεσπιστεί και νομικά σε διάφορες δραστηριότητες, είναι σε θέση να προσδώσει ταυτόχρονα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, μειώνοντας τις ανάγκες απόληψης του πολύτιμου γλυκού νερού από τις λίμνες, τα ποτάμια και το έδαφος για οποιεσδήποτε παραγωγικές δραστηριότητες.

Ό,τι παράγεται, θα πρέπει να επιστρέψει στην πηγή προέλευσής του. Ο κύκλος ζωής ενός προϊόντος/αγαθού δεν κλείνει με το τέλος χρήσης του αλλά με την επιστροφή του στο περιβάλλον ως πόρος επαναχρησιμοποίησης σε νέα προϊόντα ή ενέργεια, σύμφωνα με την κυκλική οικονομία.

Έτσι, η ιδέα της επαναχρησιμοποίησης επεξεργασμένων λυμάτων θα πρέπει να μη φοβίζει τις κοινωνίες, αντιθέτως θα πρέπει στο μέλλον να επιδιώκεται, καθώς αποτελεί μία λύση βιώσιμη. Απαραίτητη προϋπόθεση σε αυτή την προσπάθεια είναι η συνεχής και σωστή ενημέρωση περί της εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων προς όφελος όλων.

Λίνα Δ.Τσαμίλη
Χημικός Μηχανικός, MSc
Υπεύθυνη Τμήματος Περιβάλλοντος