Σοκολάτα Ruby: Ένα Πραγματικό Δώρο Από Τη Φύση

 

Όλοι λίγο πολύ έχουμε πλέον ακούσει, δει ή και γευτεί ροζ σοκολάτα. Όχι λευκή με ροζ χρωστική. Φυσική ροζ σοκολάτα. Τι ξέρουμε όμως πραγματικά γι’ αυτή; Η νέα ροζ σοκολάτα λοιπόν, πήρε το όνομα ruby λόγω του χρώματός της και παρουσιάστηκε πρώτη φορά τον Σεπτέμβρη του 2017 σε παρουσίαση στη Σαγκάη. Από τότε έχει αναμφίβολα τραβήξει τα βλέμματα του καταναλωτικού και επιστημονικού κοινού. Η σοκολάτα ruby είναι δημιούργημα της Βελγο-Ελβετικής εταιρείας Barry Callebaut. Χαρακτηρίζεται από το φυσικό ροζ χρώμα της και αποτελεί το τέταρτο είδος σοκολάτας. Τα υπόλοιπα τρία είναι η μαύρη σοκολάτα, η σοκολάτα γάλακτος και η λευκή σοκολάτα, κατά σειρά εμφάνισης στο κοινό. Αξιοσημείωτο είναι ότι η σοκολάτα γάλακτος κυκλοφορεί από το 1875, ενώ η λευκή από το 1936. Πέρασαν λοιπόν σχεδόν 80 χρόνια μέχρι την παρουσίαση ενός νέου είδους σοκολάτας.

 

Είναι η ruby πραγματική σοκολάτα;

Στα συστατικά της σοκολάτας ruby περιέχονται κακαόμαζα, βούτυρο κακάο, σκόνη γάλακτος και ζάχαρη, μεταξύ άλλων. Κρίνοντας λοιπόν από τα συστατικά της, αφού είναι προϊόν κακάο, όπως και οι υπόλοιπες, ναι η ruby είναι πραγματική σοκολάτα.

Κόκκοι κακάο ruby

Είναι η ruby φυσική σοκολάτα;

Η σοκολάτα ruby είναι τόσο φυσική, όσο και οι υπόλοιπες σοκολάτες. Για την παρασκευή της χρησιμοποιούνται σπόροι κακάο, ζάχαρη, λίγη σκόνη γάλακτος και κάπως παραπάνω βούτυρο κακάο. Με την μόνη διαφορά ότι το αποτέλεσμα είναι ροζ.

Οι καρποί κακάο που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της έχουν φυσικό κόκκινο-ροζ χρώμα και πήραν και αυτοί το όνομα καρποί κακάο ruby. Στην πραγματικότητα δεν είναι κάποιο νέο είδος κακάο, ούτε είναι γενετικά τροποποιημένο, σύμφωνα με την εταιρεία Barry Callebaut. Οι κόκκοι αυτοί προέρχονται από την Βραζιλία, τον Ισημερινό και την Ακτή Ελεφαντοστού. Βέβαια, η εταιρεία έχει σκεπάσει με πέπλο μυστηρίου τη δημιουργία της σοκολάτας ruby, ως εταιρικό μυστικό. Όμως, η ίδια αναφέρει ότι το ροζ χρώμα δεν είναι αποτέλεσμα γενετικής τροποποίησης ή πρόσθετων, αλλά όλα έχουν να κάνουν με τον χειρισμό και επεξεργασία των καρπών κακάο ruby μετά την συγκομιδή.

 

Πως γίνεται η σοκολάτα ruby να έχει ροζ χρώμα;

Για να γίνει αντιληπτό το πως προκύπτει το ροζ χρώμα στη ruby, πρέπει πρώτα να εξηγήσουμε στα γρήγορα τα πρώτα στάδια της διαδικασίας παραγωγής σοκολάτας. Οι σπόροι κακάο έχουν έντονα πικρή γεύση και πρέπει πρώτα να υποστούν ένα είδος ζύμωσης για 5-10 μέρες, ώστε να αποκτήσουν τη γεύση τους. Μετά τη διαδικασία ζύμωσης, η οποία δίνει το σκούρο χρώμα, οι σπόροι ξηραίνονται, καθαρίζονται και ψήνονται. Το κέλυφος απομακρύνεται και το εσωτερικό αλέθεται προς παραγωγή κακαόμαζας. Με την θέρμανση, η κακαόμαζα ρευστοποιείται και προκύπτει η υγρή σοκολάτα, η οποία αποτελείται από στερεά κακάο και βούτυρο κακάο. Η υγρή σοκολάτα μπορεί πλέον να υποστεί περαιτέρω επεξεργασία.

Εδώ είναι που η Barry Callebaut έχει κάνει τροποποίηση της διαδικασίας για να παράγει προϊόν κακάο με τελικό ροζ χρώμα. Παρότι όπως προαναφέρθηκε, η διαδικασία είναι εταιρικό μυστικό, είναι γνωστό ότι η Barry Callebaut είχε κάνει το 2009 αίτηση για πατεντάρισμα μιας διαδικασίας για “προϊόν παράγωγο του κακάο” από μη ζυμωμένους σπόρους κακάο (ή ζυμωμένους για λιγότερο από 3 ημέρες). Το προϊόν αυτό γίνεται κόκκινο ή μωβ μετά από κατεργασία με οξύ, όπως το κιτρικό οξύ, και απομάκρυνση του λίπους με πετρελαϊκό αιθέρα. Άρα, το μόνο που έγινε είναι μια διαφορετική κατεργασία κατά την παραγωγή της πρώτης ύλης, η οποία δίνει ροζ και όχι καφέ χρώμα. Έτσι λοιπόν, αφού η πρώτη ύλη είναι ροζ, και το τελικό προϊόν, η σοκολάτα ruby, έχει ροζ χρώμα.

 

Τι γεύση έχει η σοκολάτα ruby;

Η ruby έχει χαρακτηριστικά πιο φρουτένια γεύση από τα υπόλοιπα είδη σοκολάτας. Είναι λιγότερο γλυκιά και περισσότερο ξινή, με νότες από raspberry και λεμόνι. Βέβαια η ίδια η εταιρεία προμοτάρει ότι η σοκολάτα δεν περιέχει μούρα, γεύση μούρων ή χρωστικές. Για να περιγράψει τη γεύση της, η εταιρεία παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά της μέσω του παρακάτω τροχού.

https://www.barry-callebaut.com/en/ruby-chocolate-true-gift-nature

Η κυκλοφορία της σοκολάτας ruby στην αγορά

Η πρώτη κυκλοφορία προϊόντος με σοκολάτα ruby έγινε από την εταιρεία Nestlé και το brand KitKat. Η Nestlé είχε εξαγοράσει αποκλειστικότητα κυκλοφορίας για ένα 6μηνο, στις αρχές του 2018. Η ruby KitKat κυκλοφόρησε πρώτα στη Ιαπωνία, τη χώρα με την μεγαλύτερη δημοφιλία και ποικιλία σε γεύσεις KitKat, με περίπου 300 διαφορετικές επιλογές, μόνιμες ή περιορισμένης έκδοσης. Στη συνέχεια κυκλοφόρησε στην Ευρώπη από τα μέσα του 2018 και στην Αμερική από τις αρχές του 2019. Παράλληλα, η Βελγική εταιρεία έκανε σταδιακά διαθέσιμη την σοκολάτα ruby σε επαγγελματίες γαστρονομίας, κυρίως στην Ευρώπη. Πλέον, η σοκολάτα ruby έχει μπει περισσότερο στη ζωή μας και μπορεί να βρεθεί σε περισσότερα προϊόντα, όπως μπάρες, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, παγωτά, ροφήματα σοκολάτας κλπ.

https://damecacao.com/tasting-ruby-chocolate-where-to-buy/