Κάψουλες του καφέ: εξαιρετικά εύχρηστες και εξαιρετικά ρυπογόνες

Από πολλές πλευρές, οι κάψουλες του καφέ αντιπροσωπεύουν ορισμένα από τα μεγαλύτερα δεινά της καταναλωτικής κοινωνίας: σπατάλη πρώτων υλών, όπως αλουμίνιο και πλαστικό, που δεν μπορούν ούτε να ανακυκλωθούν ούτε να επαναχρησιμοποιηθούν.
Όμως η καλή ποιότητα του τελικού προϊόντος μαζί με την ευκολία στη χρήση και την ταχύτητα έχουν συμβάλλει στην ταχύτατη διάδοση της κάψουλας του καφέ στα νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο.

Mία πόλη της Γερμανίας πάει κόντρα στο ρεύμα και λαμβάνει δημόσια θέση κατά της χρήσης αυτού του προϊόντος. Ο δήμος του Αμβούργου, του μεγαλύτερου λιμανιού της Γερμανίας, απαγόρευσε την αγορά «συγκεκριμένων προϊόντων ή αναλώσιμων που ρυπαίνουν» με δημοτικά χρήματα. Η απαγόρευση εστιάζει συγκεκριμένα στον «εξοπλισμό για ζεστά ροφήματα που χρησιμοποιούν κάψουλες συσκευασίας».

«Οι κάψουλες συνδέονται με αχρείαστη κατανάλωση πόρων και παραγωγή απορριμμάτων και συχνά περιέχουν ρυπογόνο αλουμίνιο. Οι κάψουλες δεν μπορούν να ανακυκλωθούν εύκολα διότι συχνά είναι κατασκευασμένες από ένα μείγμα πλαστικού και αλουμινίου» αναφέρει ο εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Ενέργειας της πόλης του Αμβούργου, Γιαν Ντούμπε.

Οι εταιρείες παραγωγής τέτοιων προϊόντων όπως η Nespresso απάντησαν με την ανάπτυξη προγραμμάτων ανακύκλωσης στο πλαίσιο των οποίων οι χρήστες αποθέτουν τις κάψουλες σε σημεία συλλογής και στη συνέχεια το προϊόν μεταφέρεται κάπου στην Ευρώπη όπου κάποιος προσπαθεί να διαχωρίσει το πλαστικό από το αλουμίνιο. Υποτίθεται ότι η Nespresso διαθέτει 14.000 σημεία συλλογής σε 31 χώρες από τα οποία υποβάλλεται σε επεξεργασία το 80% των καψουλών, αλλά κανείς δεν μας έχει πει πόσες πράγματι συλλέγουν από το σύνολο αυτών που έχουν πουλήσει.

Το ζήτημα με τις κάψουλες δεν είναι η ανακύκλωσή τους, αλλά το γεγονός ότι πρέπει να μειώσουμε τον όγκο των αποβλήτων που παράγουμε, ανακυκλώσιμων ή μη. Πρόκειται για ένα προϊόν που ενσωματώνει τεράστια κατανάλωση ενέργειας και πόρων καθ” όλο τον κύκλο της ζωής του: κατασκευή, χρήση, ανακύκλωση. Η βέλτιστη λύση για να πιούμε «οικολογικό» καφέ είναι να αγοράζουμε ει δυνατόν τοπικά ή οργανικά προϊόντα χύμα και να απολαύσουμε το ρόφημά μας στην αγαπημένη μας κούπα, αυτή που θα χρησιμοποιήσουμε ξανά και ξανά, καθώς ακόμη και το κατακάθι του καφέ μπορεί να κομποστοποιηθεί.

Λίνα Δ.Τσαμίλη
Χημικός Μηχανικός, MSc
Υπεύθυνη Χημικών Αναλύσεων
Τμήμα Περιβαλλοντικών Μελετών & Εφαρμογών