Διάγνωση των αναγκών της επιχείρησης
Η υιοθέτηση του συστήματος ποιότητας τροφίμων IFS (International Food Standard) θα οδηγήσει στα ακόλουθα οφέλη για την επιχείρηση.

Το πρότυπο:

  • Είναι αναγνωρισμένο διεθνώς και παρέχει πιστοποίηση αποδεκτή από τον πελάτη αναπληρώνοντας την ανάγκη του για επί τόπου αξιολόγηση και κατά συνέπεια εξοικονομείται χρόνος και κόστος.
  • Παρέχει ένα ενιαίο σύστημα και πρωτόκολλο το οποίο δίνει την δυνατότητα αξιόπιστης και αμερόληπτης αξιολόγησης από τριτογενή διαπιστευμένα σώματα πιστοποίησης του συστήματος ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων της εταιρίας.
  • Θέτει κατανοητό και σαφή στόχο εφαρμογής και καλύπτει θέματα ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.
  • Αποτελεί συνδυασμό των απαιτήσεων ενός συστήματος διαχείρισης ποιότητας και ενός συστήματος ασφάλειας τροφίμων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον έλεγχο φυσικών κινδύνων και ελεγχόμενων ουσιών όπως τα αλλεργιογόνα.
  • Καλύπτει τις απαιτήσεις της νομοθεσίας απέναντι στην εταιρία και τον καταναλωτή.
  • Αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα στη διαδικασία της επιλογής προμηθευτών από την εταιρία και αφετέρου την προστατεύει από τυχόν «απρόβλεπτες» απαιτήσεις των εκπροσώπων υπεραγορών τροφίμων.
  • Έχει ως ένα από τους βασικούς σκοπούς, την εξασφάλιση της εταιρίας έναντι των αξιώσεων για αποζημίωση πελατών της (δέουσα επιμέλεια) που θεώρησαν ότι κάποια προϊόντα δεν ικανοποιούσαν τις απαιτήσεις της νομοθεσίας.
  • Απαιτεί συνεχή παρακολούθηση και επιβεβαίωση των διορθωτικών ενεργειών στις μη-συμμορφώσεις με το σύστημα, και κατά συνέπεια δίνει τη δυνατότητα της εξασφάλισης αυστηρής τήρησης του συστήματος από την εταιρία.
  • Διασφαλίζει την παρουσία λεπτομερών προδιαγραφών σε συνέπεια με τη νομοθεσία και τα πρότυπα ασφαλείας και καλής παρασκευαστικής πρακτικής.
  • Εξασφαλίζει την ανάγκη για έλεγχο ποιότητας στα προϊόντα των προμηθευτών της εταιρίας οι οποίοι οφείλουν να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία και να εφαρμόζουν κατάλληλα συστήματα ελέγχου της παραγωγικής διαδικασίας.
  • Θεμελιώνει την εγκατάσταση και διατήρηση συστήματος ελέγχου και αξιολόγησης κινδύνων μέσω τακτικών αξιολογήσεων, δοκιμών και αναλύσεων.
  • Προάγει την άμεση παρακολούθηση και δράση της εταιρίας απέναντι στη γνώμη του πελάτη.
 

Η μελέτη εγκατάστασης του συστήματος IFS (International Food Standard) σε μία μονάδα επεξεργασίας/διάθεσης τροφίμων είναι διαδικασία η οποία, αφορά απόλυτα στη συγκεκριμένη μονάδα και στις συγκεκριμένες παραγωγικές διαδικασίες, και σε γενικές γραμμές ακολουθεί τις εξής απαιτήσεις:

  • Σύστημα ποιότητας
  • Υπευθυνότητα της Διοίκησης
  • Πόροι της Διοίκησης
  • Υλοποίηση προϊόντος
  • Μετρήσεις – Ανάλυση – Βελτίωση